zondag 31 januari 2016

Groeten uit Drie


Speulderbos, Garderen (collectie en foto Gemeentearchief Barneveld)

Als tiener met mijn ouders op vakantie in Ermelo, het zal aan het eind van de jaren zestig geweest zijn, maakte ik verschillende fietstochtjes in de omgeving. Daarbij kwamen we ook door het buurtschap Drie. Gek om je naam op een ANWB-paddenstoel te zien staan. Zou dat iets met mijn familie te maken hebben? Mijn vader was geboren in Amersfoort, zo ver was dat niet van Drie.
De nieuwsgierigheid naar de herkomst van mijn familienaam bleef. In mijn woonplaats Woerden woonde nog een familie Van Drie. Mijn familie was rooms-katholiek, die familie protestant. Zouden we verwant zijn?

23 juni 1743 huwelijksinschrijving van Cornelis Janssen, jongeman van Harderwijk, en Grietjen Beerents, weduwe van Frerik Aartsen, van Drie, in het gereformeerde huwelijksregister van Garderen  

Na een inspirerende lezing door mijn latere CBG-collega Nico Plomp en een even inspirerend bezoek aan hem en zijn echtgenote Zwanet Plomp-Kamphuis ging ik in 1971 zelf op onderzoek uit. Ik volgde het spoor van mijn familie terug in de tijd, eerst bij het Rijksarchief in Utrecht en daarna in Arnhem bij het Rijksarchief in Gelderland. Met hulp van een vriendelijke studiezaalmedewerker kwam ik in een paar uurtjes uit bij een voorouder die in Drie woonde en daarmee op het punt waar het onderzoek naar mijn familie eigenlijk nog steeds vast zit: de Cornelis Janssen die in 1743 in Garderen trouwt met Grietjen Beerents. Cornelis vestigt zich bij Grietje in het buurtschap Drie (zij woonde daar tijdens haar huwelijk met Frerik Aartsen al) waar hun zes kinderen geboren worden.

(ansichtkaart, eigen collectie)

In de jaren daarna verzamelde ik informatie over vele dragers van de familienaam Van Drie en kwam er al snel achter dat er verschillende families van die naam zijn, die niet in mannelijke lijn aan elkaar verwant zijn. De internetpublicaties waar je ze aan elkaar geknoopt in terug vindt zijn veelal gebaseerd op speculatie en missen elke onderbouwing op basis van genealogische bewijsvoering.
De nu levende naamdragers Van Drie zijn - zoals ik het nu zie - terug te brengen tot zes verschillende stammen. In dit blog zal ik de eerste generaties van deze zes stammen publiceren (toegankelijk via 'Zes stammen van Drie' in de rechtermarge), aangevuld met informatie over naamdragers van uitgestorven 'stammetjes'.

In de blogbijdragen zelf zal ik wetenswaardigheden over naamdragers Van Drie uit de verschillende stammen publiceren, en nieuwe vondsten en ontwikkelingen in het onderzoek naar de families Van Drie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen